Akvaryumda Yosun, Agl Sorunu ve Çözümleri

 

 

AKVARYUMDA YOSUN AGL SORUNU VE ÇÖZÜMLERİ AKVARYUMUNDA YOSUNLANMA VAR DİYORSANIZ VE ÇÖZÜM ARIYORSANIZ BAZI KRİTERLERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR.

BÖLÜM I: Yosunun Tanımı

YOSUNUN EVRİMİ

DÜNYADAKİ İLK BİLİNEN HAYATIN YAKLAŞIK 3 MİLYAR YIL ÖNCE, YAKINDAN TANIDIĞIMIZ MAVİ-YEŞİL YOSUN OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR. BİLİM ADAMLARI, DÜNYADA OKSİJEN VE OZON OLMADAN ÖNCE DE BU BİTKİNİN YAŞADIĞINI VE HATTA OZON TABAKASININ VE ATMOSFERİN VAROLUŞUNUN SEBEBİNİN YOSUN OLDUĞUNA İNANIYORLAR. BU GAZ TABAKASI OLUŞMADAN ÖNCE YAŞAM DİĞER SU VE KARA CANLILARI İÇİN MÜMKÜN DEĞİLDİ. YOSUNUN SADECE ÖNEMLİ BİR YERİ YOK, ÖNEMLİ BİR KURALİ VAR; UZUN BİTKİLER 500 MİLYON YILDAN DAHA YAŞLI KAYDEDİLMEMİŞTİR.

YOSUNUN EŞSİZ ÖZELLİKLERİ SADECE GEÇMİŞE AYNA TUTMAKLA KALMIYOR, GELECEĞE DE IŞIK TUTUYOR. GEÇTİĞİMİZ YILLARDA YOSUN ÇİFTLİKLERİNDE BAZI ENERJİ TARAMALARI YAPILDI: YEŞİL YOSUN GRUBU, OKSİJENSİZ BİR ORTAMA BIRAKILDIĞINDA, GÜNEŞ VE SUDAN FAYDALANARAK SAF HİDROJEN GAZI ÜRETTİĞİ GÖZLENMİŞ. HİDROJEN GAZI KİRLİLİĞE NEDEN OLMAYAN BİR YAKIT CİNSİDİR VE BİRGÜN FOSİLLERDEN ÜRETİLEN VE GÜNÜMÜZDE KULLANILAN YAKITIN YERİNİ ALACAKTIR. BUGÜNE DEK FOSİL YAKITLARIYLA ANCAK BAŞARISIZCA REAKSİYONLARA ENERJİ VEREBİLDİLER. ŞU ANDA YOSUNU KULLANARAK DAHA BÜYÜK MİKTARLARDA HİDROJEN ÜRETEBİLMENİN YOLLARINI ARIYORLAR.

YOSUNUN YAŞAMA ARZUSU BİZİM AKVARYUMLARIMIZDA DA BAŞARILI BİR YOL İZLER, HER NE KADAR HOŞ GÖRÜLMESEDE. AÇİKCASİ YOSUN UYGUN ORTAM İSE HERHANGİ BİR ZAMANDA, HERHANGİ BİR YERDE BÜYÜYEBİLİR. BÜYÜYEMEDİĞİ ZAMANLARDA DOMİNANT SPORLAR OLARAK YAŞAR VE UYGUN ZAMANI BEKLERLER. GAYET AÇIK BİR NOKTA HER KURULU AKVARYUMDA O YADA BU ŞEKİLDE YOSUN VARDIR. ÖNEMLİ OLAN AKVARYUMDA OLDUĞU HALDE BARİZ OLMAYACAK DENGEYİ KURMAKTIR.

YOSUN BİR BİTKİDİR, HER NE KADAR BASİT BİR BİTKİ DE OLSA. BİR BİTKİ OLARAK, YOSUN DA GELİŞMEK VE ÜREMEK İÇİN AYNI ÜÇ ŞEYE İHTİYAÇ DUYAR:

1-DOĞRU YOĞUNLUK, SPEKTRUM, VE IŞIĞIN GÜN-UZUNLUĞU,

2-BÜYÜME VE HÜCRE İŞLEVLERİ İÇİN GEREKLİ DOĞRU MAKRO VE MİKRO BESİN MADDELERİ,

3-GAZ KAYNAĞI. LİSTEDEKİ ÜÇÜNCÜ NOKTANIN KONTROLÜ ÇOK KARMAŞİK OLDUĞU İÇİN BİZ İLK İKİSİNİ ELE ALACAĞIZ.

 

BÖLÜM II: Yosun için Çözümler ve öneriler

GÜNÜMÜZDE YAŞADIĞIMIZ GÜNLÜK OLAYLAR SIRASINDA YAPTIĞIMIZ BAZI İŞLERİ HATIRLAMAK OLDUKÇA ZORDUR, KALDI KI BALIKLARA DÜN GECE NE VE NE KADAR YEM VERDİGİMİZİ HATIRLAYALIM. AQUARİSTLERİN BİR GÜNLÜK TUTUP, AKVARYUMUN DÜZENLİ BAKIM ZAMANLARINI, YEMLEME(ZAMANI, ÇEŞİDİ VE MİKTARINI), EKLENEN MADDELERİ, KAYIPLARI VE SU TESTİ SONUÇLARI İLE AKVARYUM DERECESİNİ DETAYLİ BİR ŞEKİLDE KAYDETMELERİDİR. AYLIK MALİYET HESABI YAPIYORSANIZ ELEKTRİK GİDERLERİ VE DONANIM DEĞİŞİKLİKLERİNİDE KAYDETMEK İSABETLİ OLACAKTIR. GÜNLÜK TUTMAK PROBLEMLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA Kİ İLK REFERANSINIZ OLUR, ÇÜNKÜ SIRRI ÇÖZMEDE EN HIZLI YOL BİRİNİN NEYİ FARKLI YAPTIĞINI BİLMESİDİR. GÜNLÜK AYNI ZAMANDA FİLTRE TEMİZLİĞİ VE MADDELERİNİN DEĞİŞİMİ KONUSUNDA DA İYİ BİR HATIRLAMA ARACI OLACAKTIR.

YOSUNU YOK EDEN BAZI AKVARYUM ÜRÜNLERİ PİYASADA BULUNMAKTADIR. HATTA, BAZILARI ÇOK İŞE YARADIĞINI BİLMEKTEYİZ. BU ÜRÜNLERİ YAKININIZDAKİ BİR AKVARYUM MAĞAZASINDAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ AMA AKVARYUMUNUZA BU HIZLI-ÇÖZÜMLERDEN KATMADAN BİRKAÇ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTADAN BAHSEDELİM. BU ÜRÜNLERİN BAZILARI YOSUNA ETKİ EDEN(ÖZELLİKLE YOSUNU ENGELLEYEN FORMÜLLÜ), BAZILARI İSE BİTKİLERİ ETKİLEYEN TÜRDENDİR. BU EĞER AKVARYUMDA BİTKİNİZ VAR İSE ÇOK ÖNEMLİDİR, ÇÜNKÜ EĞER YOSUN İCİN ÜRETİLMİŞ OLANLARI KULLANMAZSANIZ BİTKİLERİNİZ RASTGELE ÖLMEYE BAŞLAYACAKLARDIR. AKVARYUMA EKLEDİĞİNİZ HER KİMYASAL MADDE VE FORMÜL PROBLEMLERİ DAHA KOMLEKS HALA GETİRECEKTİR. DAHA DA ÖNEMLİSİ BU HIZLI-ÇÖZÜMLER AKVARYUMDAKİ SEMPTOMLARI GÖSTERİP PROBLEMİN KAYNAĞINI GÖSTERMEYECEKTİR. UNUTMAYİN Kİ SORUNUN KAYNAĞİ HALA AKVARYUMDADIR(YOSUNA NEDEN OLAN) VE SİZ YOSUN NEDEN OLUŞUYOR BUNU ANLAMAYA BİR PARÇA OLSUN YAKLAŞAMAMIŞSINIZDİR.

BASİT BİR ŞEKİLDE SÖYLEMEK GEREKİRSE , YOSUNU TEDAVİ ETMENİN TEK YOLU ENGELLEMEKTİR. BİR AQUARİST OLARAK YAPMANIZ GEREKEN, YOSUNU ENGELLEMEYE VE AKVARYUMU TEDAVİYE AYNI ACI İLE YAKLAŞMAKTIR. ANCAK YOSUN SORUNUNUZ MU VAR, EN DERİNLERE İNMEK ÇÖZÜMÜN İLK ADIMIDIR. BİR AQUARİST OLARAK DENEYİMLERİNİZDEN YOSUN PATLAMASININ BALIKLARIN, BİTKİLERİN VE DİĞER OMURGASIZ HAYVANLARIN BİR TEPKİSİ OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ: AÇIKCA EKOSİSTEMİN DENGESİNİ SAĞLAMAKTAKİ GÖREVİNİZİ TAM MANASI İLE YERİNE GETİRMEDİĞİNİZ ORTAYA ÇIKMAKTA.

SİZİ AKVARYUMUNUZUN, YOSUNUN İHTİYAÇLARI OLAN IŞIK, BESİN, CO2 DURUMUNU GÖZDEN GEÇİRMENİZİ İSTEYECEĞİZ. RAHATLIĞINIZ İÇİN BU BÖLÜMÜ BİR TEST GİBİ YAPIN Kİ SORUNU GÖREBİLESİNİZ. BU NOKTADAN İTİBAREN YOSUN DURUMUNU KONTROL ALMA YOLUNDASINIZ.

1-Işık

AKVARYUMUNUZ GÜNÜ 12 SAATTEN FAZLA YAŞAMASIN UNUTMAYIN CANLILARIN KARANLIĞADA İHTİYAÇLARI VARDIR

FAZLA IŞIKLANDIRMA AÇİKCA YEŞİL SU YOSUNUNU DESTEKLEMEKTİR. BİTKİLER, DİĞER CANLI ORGANİZMALAR GİBİ, HEM GÜN IŞIĞINA HEMDE KARANLIĞA İHTİYAÇ DUYARLAR; GELİŞİMLERİNİN VE YENİLENMELERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ IŞIKSIZ ORTAMDA GERÇEKLEŞTIRIRLER. BÜTÜN AKVARYUM SAKİNLERİNİN MENFAATİ İÇİN IŞIKLANDIRMA SAATLERİ BİR GÜNDE ONİKİ SAATTEN FAZLA OLMAMALI. IŞIĞI DAHA UZUN SÜRELER AÇIK TUTMAK BÜTÜN CANLILARI YORAR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMLERİNİ ZAYIFLATIR VE KESİNLİKLE MEVCUT YOSUN SORUNUNA BİR ÇÖZÜM GETİRMEZ. ON İLE ONİKİ SAAT, GÜN UZUNLUĞU İÇİN İDEAL SINIRDIR; ELEKTRONİK BİR ZAMANLAYICI IŞIĞI AYARLAMANIZDA YARDIMCI OLACAKTIR. ZAMANI EVE GELİŞ VE AKVARYUMU SEYRETTİĞİNİZ SAATLERE GÖRE AYARLAMAYI UNUTMAYIN.

AKVARYUMUNUZU GÜNEŞ IŞIĞI VE DİĞER DIŞ IŞIKLARDAN UZAK TUTUN

BİRÇOK AKVARYUMCU AKVARYUMLARINI PENCERE KENARINA KOYMAK GİBİ BİR HATA YAPAR. KABUL ETMELİ Kİ HER ODADA KESİN BİR PENCERE BULUNUR VE BAZEN GELEN GÜNEŞ IŞIĞINI ENGELLEMEK MÜMKÜN OLMAYABİLİR. AKVARYUMU GÜNEŞ IŞIĞININ HEMEN ALTINA KOYMAK YOSUN FELAKETİNİN İLK NEDENİDİR. FAZLA IŞIK BİTKİLERİN DEĞİL YOSUNUN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLACAKTIR. AKVARYUMUNUZUN GÜNEŞ ALAN TARAFINA BİR TÜL ÖRTMEK VE GÜN BOYUNCA PERDE VEYA JALUZİLERİ KAPALİ TUTMAK YOSUN SORUNUNUZ OLMASA BİLE İYİ BİR FİKİRDİR. UNUTMAYIN: ENGELLEMEK ANAHTARDIR.

2-Besin

DÜZENLİ SU DEĞİŞİMİ VE DİP ÇEKİMİ YAPIN

DOĞAL SULU ORTAMLARDA, SU SÜREKLİ OLARAK SÜZÜLÜR VE YENİLENİR. BU BALIKLAR, BİTKİLER VE OMURGASIZLAR İÇİN YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE OLUŞUMU İÇİN ÖNEMLİDİR. AKVARYUMDA İSE, SİZ BU İŞLEMİ BELİRLİ MİKTARLARDA SU DEĞİŞİMİ YAPARAK YAPAY YOLLARLA SİMULE ETMELİSİNİZ. DÜZENLİ SU DEĞİŞİMLERİ YAPILMAZSA ARTIKLAR, BESİNLER BİRİKİR VE BU DA YOSUNUN BÜYÜMESİNE, ÇOĞALMASINA NEDEN OLUR. NORMAL ZAMANLARDA AKVARYUM SUYUNUN HAFTADA BİR 15-25% DEĞİŞTİRMEK SİSTEMİN YENİLENMESİ İÇİN YETERLİ OLACAKTIR. EĞER YOSUN SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA İSENİZ, HAFTADA İKİ KERE 10-15% SU DEĞİŞİMİ YOSUNUN BESİNİNİ DAĞİTACAK, YOK EDECEKTİR.

AKVARYUM KUMUNU TEMİZLEMEYİ UNUTMAYIN

AKVARYUMDA, BESİN VE ARTIK MADDELERİN TAKILACAĞI VE ÇÜRÜMEYE BAŞLAYACAĞI BİRÇOK NOKTA VE DELİK VARDIR. ÇÜRÜYEN BESİNLER YOSUN VE BAKTERİLER İÇİN BESİN KAYNAĞI OLUŞTURURLAR. BAZEN SUYU KARIŞTIRMAK VEYA AKVARYUM İÇİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPMAK BİLE ANİ BİR YOSUN BÜYÜMESİNE NEDEN OLABİLİR, ÇÜNKÜ BESİNLER ÇALKALANAN SUDA KARIŞIP ÇÖZÜLÜR. AKVARYUM KUMUNU VAKUMLAMAK DÜZENLİ OLARAK YAPILMALIDIR, BİLHASSA FİLTRENİZ AYNI ZAMANDA BİYOLOJİK FİLTRASYON YAPIYORSA. AYDA BİR VEYA İKİ KERE KUMUN BİTKİSİZ BÖLÜMLERİNDE, YILDA İKİ KERE KUMUN KENARLARI ALTI ÜSTÜ OLMAK ÜZERE YAPILMALIDIR. SUYUN BULANMASI MÜMKÜNDÜR ANCAK NE KADAR SIK YAPILIRSA HER SEFERİNDE TEMİZLENECEK YER O KADAR AZ OLACAKTIR. VAKUMLAMAYI, SU DEĞİŞİMİ SIRASINDA YAPMAK HEM İŞİNİZİ HIZLANDIRIR HEM DE KOLAYLAŞTIRIR. AKVARYUMU TEMİZ TUTMAK YOSUN SORUNUNA BİR ÇAREDİR.

BESLEME MİKTARINI VE SIKLIĞINI AZALTIN

BU BİR GERÇEKTİR Kİ BALIKLAR AÇLIKTAN ZİYADE FAZLA BESLENMEDEN ÖLÜRLER. BALIKLAR SOĞUKKANLI CANLILAR OLDUKLARI HALDE, BİZİM DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KADAR BESİNE İHTİYAÇLARI YOKTUR. ŞUNU AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN; YENSEDE YENMESEDE AKVARYUMA ATILAN BESİNLER ÇÜRÜR, SONUÇ OLARAK HERŞEYİN YOSUN İÇİN YEM OLMA POTANSİYELİ VARDIR. YOSUNU AZALTMAK İÇİN EN İYİ BASLANGIÇ, AKVARYUMA ATILAN BESİN KAYNAKLARINI AZALTMAKTIR. YOSUN OLUŞUMU DURUMUNDA EN İYİSİ CANLI VEYA DONMUS YEMLERDEN VERMEKTİR.

3-Daha Detaylı Yosun Çözümleri

EĞER YUKARIDA BAHSEDİLEN ÇÖZÜM YOLLARINDAN HİÇBİR SONUÇ ALAMADIYSANIZ, BAZI DAHA DETAYLI DEĞERLERE GÖZ ATMAK İLGİNÇ OLABİLİR. AMACIMIZ BURADA KESİN BİLGİLER VERMEK DEĞİL AMA DAHA BİLGİLİ VE MACERA SEVER AQUARİSTLERE İLERİKİ ARAŞTIRMALAR İÇİN ÇIKIŞ NOKTASI VERMEK:

SU KAYNAĞINIZI BESİN İÇERİĞİ AÇISINDAN TEST EDİN

BAZEN SUYUN İÇİNDEKİ FAZLA BESİN SORUNUNUN KAYNAĞI SU KAYNAĞININ KENDİSİDİR. BAZI ŞİŞE SULARI BİLE EKSTRA NİTRAT VE FOSFAT İÇERİR. UZUN BİTKİLER TARAFINDAN DA TÜKETİLDİĞİ HALDE, AKVARYUMDA BULUNDUĞU TAKDİRDE YEŞİL SU YOSUNU TARAFINDAN TÜKETİLİR VE BU İKİ MADDE DE OLDUKÇA BESLEYİCİDİR. BÖYLE BİR DURUMDA, AKVARYUM SUYUNU DEĞİŞTİRME SAYISI SUDAKİ BESİN DEĞERİNDE BİR DEĞİŞİKLİK YAPMAYACAKTIR. AKVARYUM MAĞAZALARINDA BİRÇOK SU TESTLERİ BULABİLİR, VEYA SUYUNU KULLANDIĞINIZ ŞİRKETTEN SU RAPORU İSTEYEBİLİRSİNİZ. EĞER MUSLUK SUYUNUZDA BU İKİ MADDE YÜKSEK ORANDAYSA YOSUN TEK SORUN OLMAYACAKTIR. EĞER KULLANDIĞINIZ SU, BİRÇOK KATKI MADDESİ İÇERİYORSA, RO(TERS OZMOZ) SU KAYNAĞI ARAMAK HATTA KENDİ SİSTEMİNİZİ KURMAK AKILLICA OLACAKTIR. RO SİSTEMİ OLDUKÇA PAHALI BİR SİSTEMDİR.

CO2 KAYNAĞIYLA BİTKİLERİNİZE DESTEK VERİN

EĞER BOL BİTKİLİ BİR AKVARYUMUNUZ VARSA VE DÜZENLİ KONTROL EDİLEN BİR GELİŞME VARSA, CO2 DESTEĞİ İÇİN BİR SİSTEM KURMA MACERASINA ATILABİLİRSİNİZ. CO2'NİN AŞIRISININ HER NE KADAR BİTKİ GELİŞİMİNİ ENGELLEYİCİ BİR FAKTÖR OLSA DA, BU MADDE BİTKİLERE YOSUNA KARŞI BİR AVANTAJ SAĞLAYACAKTIR.

BUNUNLA BERABER, CO2 DESTEĞİNİ YENİ BAŞLAYAN AQUARİSTLERE TAVSİYE ETMİYORUZ, ÇÜNKÜ BAZI RİSKLERİ VARDIR. DİKKATSİZCE YAPILMIŞ TEK BİR HATA, BÜTÜN AKVARYUM SİSTEMİNİ ALTÜST EDEBİLİR. BİTKİLENDİRİLMİŞ BİR AKVARYUMUN, ÇÖZÜLMÜŞ CO2 İLE SUDAKİ KARBONAT(VEYA KH) VE PH İLE ARASINDA ÇOK HASSAS BİR DENGESİ VARDIR. HERHANGİ BİR GAZ EKLEMESİ YAPMADAN ÖNCE BİR AQUARİSTİN BU DENGEYİ İYİ ANLAMASINDA YARAR VARDIR.

BÜTÜN ENGELLEMELERE RAĞMEN, YOSUN DÜNYANIN EKOSİSTEMİNDE TARİHİ BİR ROL OYNAMAYI BAŞARMİŞTIR. TAHMİN EDİLDİĞİ GİBİ, DEĞİŞKEN DOĞASI SAYESİNDE EN DENEYİMLİ AQUARİSTİN BİLE KORKULU RÜYASI OLMUŞTUR. AKVARYUMU YOSUNA KARŞI KORUMAK BİR KERE YAPILAN BİRŞEY DEĞİL, BİTKİ VE BALIKLAR TARAFINDAN TÜKETİLEN BESİNLERİN DENGESİNİ BULMAK İÇİN YAPILAN VE BİTMEK BİLMEYEN BİR SAVAŞTIR.

DÜZENLİ BAKIM SUYU TEMİZ TUTMADA VE BALIKLARI GÖRÜNÜR KILMADA ÖNEMLİ YER TUTAR. UZUN SÜRELİ OLARAK, YOSUNU ENGELLEMEK TEDAVİ ETMEKTEN ÇOK DAHA AZ STRESLİ BİR İŞ OLACAKTIR. BİR AKVARYUMU TEMİZ TUTMAK, GENEL OLARAK YOSUNUN FAYDALANACAĞI ATIK VE BESİNLERDE ELİNİZİN OLMASI DEMEKTIR. BİR GÜNLÜK TUTMAK İYİ ÖDÜLLENDİRİLMİŞ BİR GAYRETTİR. DURUM HAKKINDA DETAYLI BİLGİYLE YOSUN PATLAMASİNİN KAYNAĞİNİ BULMAK ÇOK DAHA KOLAY OLUR. HER NE KADAR HAZIR MADDELER ETKİLİ OLSALARDA, GEÇİCİ ETKİLER YOSUNUN ÇİRKİN YEŞİL BAŞINI TEKRAR GÖSTERMEYECEĞİNE GARANTİ DEĞİLDİR.

AKVARYUMDA YOSUN KONTROLÜ İKİ NOKTADA BİRLEŞİYOR: 1-IŞIKLANDIRMA 2-BESİNLER. BU İKİSİ ÜZERİNDE KURACAĞINIZ KONTROL MEKANİZMASI BİRÇOK YOSUN ÇEŞİDİNİ TÜKETİRKEN, BAZI BALIK CİNSLERİNİDE SEBZE ÖZLÜ BESLENMEYE İTECEKTİR. BİR BASKA YOL DA, AKVARYUMA YOSUN YİYEN CANLILAR KOYMAK OLACAKTIR.

YOSUNA OLAN YENİ BAKIŞ AÇINIZ İLE İSTENMEYEN OLUŞUMLARI YOK EDEBİLİR,TEKRAR ORTAYA ÇIKMASINI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ.